Låneförmedling – Bank och kunder

Låneförmedling är ett relativt nytt fenomen som har blivit otroligt populärt i Sverige den senaste tiden. En låneförmedlare är en mellanhand mellan bankerna och dess potentiella kunder och det finns många fördelar för båda parter, men främst kunderna då de kan räkna med en betydligt lägre ränta jämfört med om de ansöker hos varje enskild bank på egen hand.

En låneförmedlare samarbetar i regel med mellan fem och tio banker och det är sedan upp till bankerna att göra sitt yttersta för att försöka få kunden som har ansökt om lånet ombord. Detta gör de i regel genom att pressa räntenivåerna då det är det främsta konkurrensmedlet, och det är givetvis bara till kundernas fördel. I många fall kan man ha pengarna på kontot redan samma dag som man ansöker om lånet.

Lånen som låneförmedlarna, eller låneagenterna som de också kallas, förmedlar, är så kallade blancolån, det vill säga privatlån utan säkerhet. Då blancolånen ställs ut utan säkerhet, kompenserar bankerna för detta i form av lite högre räntenivåer. Det finns således utrymme för ganska stora marginaler och det är därför klokt att använda sig av en låneförmedlare så att du som kund inte drar på dig allt för höga lånekostnader i onödan.

En annan fördel med låneförmedlare är att de aldrig ställer några frågor gällande vad lånen ska användas till, det är helt och hållet kundernas ensak. Således behöver du inte oroa dig för att du ska få personliga, jobbiga frågor, utan det är fritt fram för dig att använda pengarna till vad du vill. Det rekommenderas dock att man inte använder lånet till konsumtion, utan till någonting som är värdebevarande.

Många låneförmedlare rapporterar att ett vanligt ändamål som blancolånen används till är för att samla lån och krediter. Det kan vara ett smart användningsområde om man har dragit på sig många små lån och krediter. Att samla dessa i ett och samma lån gör många gånger att de genomsnittliga räntenivåerna går ner, vilket kan spara många tusenlappar om året.